
15 May Vill du arbeta som inköpare?
Är du nyfiken på arbetet som inköpare? När våren går mot sitt slut så är det många som funderar på sitt nästa steg, och under rådande tider så är det också många som funderar på att byta bana, kanske prova något nytt. Om inköp lockar dig så kanske du undrar vad som egentligen krävs för att ta sig in i branschen? Tips läs vår artikel Vad är inköp?
Inköpsutbildning
Som regel behövs en högskoleutbildning mot inköp för att få arbeta som inköpare. Det är dock inte ett krav hos alla arbetsgivare. Flertalet av inköparna har arbetat sig fram till en inköpsroll och har sin bakgrund inom försäljning och ekonomi eller logistik. Du kan till exempel ha erfarenhet av att vara säljare med mycket kundkontakt eller arbetat med lageroptimering.
Om att vara inköpare
Förhandling betydelsefullt i rollen som inköpare
För inköparen är förhandling betydelsefullt att besitta kunskaper inom. Förhandling kan ske på olika sätt, i ett konferensrum, som offerter och anbud, via e-post eller telefonsamtal. Det betyder att du behöver vara bra på att uttrycka dig både muntligt och i text. Du behöver kunna formulera dig både på svenska och engelska. Men det är alltid en fördel att kunna flera språk, stora internationella språk, som till exempel franska, tyska och spanska.
Kunskaper om avtalsrätt och köprätt
Grundläggande juridik, som avtalsrätt behöver du också förstå. Även köprätt för att kunna säkerställa att avtalen skrivs på rätt sätt, att villkoren blir till er fördel och för att kunna ha bättre koll på när en leverantör ger efter från avtalet.
Att ha produktkunskap är viktigt som inköpare
Som inköpare behöver du ha en pålitlig produktkunskap. Vad är en bra produkt? Vad räknas som och vad är bra material samt råvara? Hur känner du igen olika tjänster när du ska jämföra, vilken är bättre eller sämre? Även kunskap om din marknad är viktig. Vad kommer kunderna köpa imorgon, om några veckor eller om ett år?
Inköpare med branschintresse
Det är en fördel om du själv har intresse för din bransch, till exempel om du ska arbeta som textilinköpare i modebranschen så behöver du textilkunskap. Du behöver förstå hur olika material beter sig och hur de formar sig efter en maskintvätt. Det kan du lära dig genom att gå en inköpsutbildning med inriktning textil. En annan bra start kan vara att arbeta i en klädbutik några år. Därifrån kommer du få erfarenhet av köpbeteenden och vad kunderna vill ha.
Om du är intresserad av att arbeta med inköp av system så kan det vara viktigt att du har IT-intresse och datorkunskaper. Helst ska du ha arbetat i liknande system tidigare samt ha kunskap om användarnas behov av systemstöd. Kanske har du då erfarenhet av arbete som superuser eller systemutvecklare eller liknande.
Om du funderar på att studera till inköpare så finns det flera olika alternativ.
Nedan följer några förslag på utbildningar;
TUC Yrkeshögskola, Strategisk inköpare/Upphandlare – en yrkesutbildning med både teori och praktik. Utbildningen är på ca två år. Efter avslutad utbildning kan du arbeta som strategisk inköpare eller upphandlare och du har en viktig funktion att fylla. Du kan arbeta både på små och stora företag, i kommuner och myndigheter. Marknadens behov av välutbildad arbetskraft är stort, dels på grund av pensionsavgångar men också då kraven på rätt kompetens ökar.
Vill du läsa mer, gå in här:
https://www.tucsweden.se/yrkeshogskola/vara-utbildningar/strategisk-inkopareupphandlare/
One Academy, Strategiskt Inköp och Upphandling – en yrkesutbildning med både teori och praktik. Utbildningen är på två år. Första året på utbildningen fokuserar på att ge dig kunskaper och färdigheter för att kunna arbeta operativt och taktiskt med inköp och upphandling i både privat- och offentlig sektor. Andra året fokuserar mer på Strategiskt inköp och tillämpningskurser som till exempel projektledning, affärsengelska, förhandling, hållbarhet samt affärsmannaskap.
Vill du läsa mer, gå in här:
https://oneacademy.se/utbildningar/strategiskt-inkop-och-upphandling-goteborg-425-yh-poang/
NTI-skolan, Inköp 1 samt Inköp2, läses på distans i ca 35 veckor.
Inköp 1
Denna kurs erbjuder dig möjlighet att på ett brett plan närma dig inköpsarbetets olika delar och bygga upp grundläggande kunskaper inom ämnet. Här behandlas bland annat frågor som: Hur jobbar en professionell inköpare? Hur hittar jag en bra leverantör? Hur importerar man varor från andra länder? Hur kan man tänka när man ska bygga upp ett sortiment och hur sätter man priser på varor?
Vill du läsa mer, gå in här:
https://www.nti.se/nti_course/inkop-1/
Inköp 2
Utifrån grunderna i inköp, som tas upp i kursen Inköp 1, går vi här vidare för att fördjupa kunskaperna i ämnet. Områden som behandlas är till exempel: internationell handel, frihandelsområden, lagar och bestämmelser, inköps- och förhandlingsstrategier, samt företags ansvar för arbetsmiljön, samhällsfrågor och hållbar utveckling.
Vill du läsa mer, gå in här:
https://www.nti.se/nti_course/inkop-2/
För att bli en bra inköpare är det viktigt att;
- Du har lätt för att samarbeta med andra och att förhandla
- Du är mycket noggrann, strukturerad samt innehar ett analytiskt tankesätt
- Du är stresstålig och ser problem som spännande utmaningar
- Du kan fatta beslut på egen hand
- Du har goda kunskaper i språk
- Du har ett intresse för branschen du valt
Det finns två nyckelkompetenser som krävs för att kunna vara konkurrenskraftig idag och i framtiden. En avgörande faktor för inköpsfunktionerna kommer vara förmågan att upprätthålla rätt kompetens. Inköpsfunktionerna ska kunna både leverera och identifiera förbättringsmöjligheter som finns just nu och som kan komma i framtiden.
De två nyckelkompetenserna är;
- Kunskap om leverantörsmarknader
Du behöver förstå hur marknaden fungerar och analysera den. Du behöver sedan anpassa vilka verktyg och vilken strategi som ska användas. Exempel kan vara att genomföra kostnadsanalys eller via samarbete ta fram nya lösningar tillsammans med leverantörer.
- Tvärfunktionell samarbetsförmåga
Du behöver förstå både verksamhetens behov och leverantörsmarknaden för att få affärsnytta. Det krävs kompetens för att lyckas. Du behöver kunna driva och implementera projekt/kategoriplaner/ upphandlingar. Det behövs även mod för att kunna utmana nuvarande lösningar och hitta nya sätt att ta sig an nya samt gamla problem. Dessutom behövs kompetens att kommunicera, involvera samt påverka.
Lycka till på din resa mot ditt framtida yrkesliv!