Inköpskonsult Peter arbetar som strategisk inköpare på Sourcian

Strategisk inköpskonsult Peter: “Det bästa av två världar”

Presentation: Peter Kaattari, strategisk inköpskonsult

Sourcians egen ex-militär, som gärna djupdyker i vrak –  och i inköp förstås. Idag arbetar han som strategisk inköpskonsult på Sourcian Partner.

“En dumdristig vrakdykare”, beskriver han sig själv med glimten i ögat.
Peter älskar dykning och speciellt roligt och spännande tycker han det är att att dyka djupt inne i gamla vrak. Hans intresse och vägval i livet och karriären säger mycket om Peter som person.

“Som person är jag framåt, social och tycker om när det händer saker. Jag har en militärbakgrund vilken har format mycket om vem jag är professionellt. Min karriär har varit mycket växlande. Det gör att jag trivs med förändring och är flexibel.”, berättar Peter.

Han har en intressant historia och mycket erfarenhet. Vi är glada att Peter nu valt utvecklas vidare med Sourcian Partner.

Varför började du arbeta för Sourcian?

“Jag fick förtroende för bolagets grundare Ted och vår kemi och värderingar passade. Ted är entreprenör och brinner för sin verksamhet med ambitionen att växa. Det är en bra storlek på bolaget där all personal har möjlighet att påverka. Sourcian som bolag har högt i tak, bra intern kommunikation och alla drar åt samma håll.” Hör Ted berätta om historien varför Sourcian Partner startade

Vägen från militär till inköpare, hur gick det till?

Peter inledde sin karriär som militärofficer i 15 år. Utbildning låg Peter varmt om hjärtat och började utbilda värnpliktiga. I av 90-talet förändrades dock det militära i Sverige och färre värnpliktiga tjänstgjorde. Peter lämnade då militären och bytte karriär.

  • Inköpskarriären tar fart

Han fick jobb som produktionsledare på Huskvarna. Efter ett par år fick han frågan om han ville leda en ny inköpsavdelning för att ta hand om företagets dåvarande leveransproblem. Peters inköpskarriär startade och arbetet framskred framgångsrikt. På ett år löstes leveransproblemen och Peter blev ledare för två stycken produktionsområden.

Efter en större organisationsförändring (Huskvarna och Electrolux gick isär) uppstod behov att starta en Global Inköpsorganisation för Asien (placering i Kina) och Peter blev tillfrågad om att leda den.

  • Startar upp och driver inköpsorganisation i Kina

Peter blev då Global Sourcing Manager Asia och flyttade till Kina. Huvuduppgiften var att bygga upp en stark central inköpsorganisation för Asien, som strategiskt sammanhållande för att lösa lokala behov och problem. Inköpsorganisationen stöttade företagets Inköp och Supply Chain behov för Asien-regionen. Arbetet pågick under fyra års tid och under denna period skaffade sig Peter också 11 st certifieringar via SILF (Sveriges Inköps- och Logistikförbund).

Peter flyttade hem till Sverige igen och 2010 var det dags för nästa avsnitt i hans historia.

  • Val om livsinriktning

Peter klev på rollen som VD för ett amerikanskt bolag som tillverkade elektriska ställdon. Peter gav allt 24/7 och resultatmässigt gick allt bra. Han upplevde dock att livsbalansen inte gick ihop och efter 2 år och en erfarenhet rikare valde han att avsluta tjänsten.

Peter längtade tillbaka till Inköp och började arbetade som Category Manager. Det gjorde han för två bolag i Göteborg under en 6 års period innan han kom han kontakt med Ted på Sourcian Partner första gången. Där och då såddes fröet om framtida samarbete.

Vad innebär ditt uppdrag på Sourcian Partner?

I december 2017 började Peter som inköpskonsult i rollen som Strategisk Inköpare på Volvo. Med sin långa erfarenhet blev han självgående redan efter 2,5 veckor. Arbetet som strategisk inköpare innebär att man har yttersta leverantörsansvaret för alla nya leverantörer, prisavtal och kontrakt. Det sitter lokala inköpare på varje produktionsenhet rutin om i världen och det gäller för den strategiska inköparen att koordinera allt som händer mellan de olika enheterna och se till att strategin hålls ihop för att ge så bra synergieffekter som möjligt.

Peter är har strategiskt ansvar för karosselektronik, som innefattar lampor, fläktanordningar, knappar, signalsystem etc.

Vad är det roligaste i arbetet som Strategisk inköpare?

“Frihet under ansvar och att bygga något för framtiden. Du måste ha en bra känsla och kontakt med leverantörer för att avgöra om det är en lämplig leverantör. Det är ett väldigt varierande arbete med en kombination av frihet och struktur. Frihet under ansvar. Utmanande och roligt.”

Om att vara inköpskonsult: “Det bästa av två världar!”

“Jag är enbart positivt överraskad av att arbeta som inköpskonsult. Som konsult kan jag 100 % fokusera på att leverera en uppgift under uppdragets tid. Det finns en tydlighet i vad som ska göras i ett tidsbegränsat kontrakt.  Eftersom jag har rötterna i en mindre organisation som Sourcian Partner med möjlighet att påverka, och samtidigt vara en del global organisation, som i mitt uppdrag på Volvo så upplever jag att jag får det bästa av två världar!”

Arbetsmässig bedrift du är stolt över?

I mitt nuvarande uppdrag tog jag över ett besparingsprojekt för inköp av “varselljus”. I projektet tittade vi på hur vi skulle spara pengar med bibehållen logistik, med mål att:

  • Hitta kostnadsbesparingar
  • Bibehålla leveranstider
  • Uppnå bättre och smartare logistik

Resultat efter projektet var förbättrad kostnadsnivå, leveransvillkor och flexibilitet. Projektet ledde till en besparing på mer än 80 % av kostnaden för den komponenten. Denna bedrift ledde till att Peter och hans team fick utmärkelsen:

“Business mind of the month”

Motivering:

Peter and the team have performed a great preparation and cross-functional work, internally and within the Volvo Group. The team has had a very systematic approach and alignment towards supplier, by using current supplier in Volvo Group and strengthening the Group synergies. The result has been a great cost saving, but also a great potential to increase business together with this supplier for future programs and increase the negotiation power for Volvo Group and its entities. 

Behöver ni också en inköpskonsult som Peter?

Tveka inte att kontakta oss om ni behöver hjälp med inköp i någon form, vi har erfarenhet och kompetens för att möta era behov med kvalitet. Läs gärna mer om våra olika inköpsroller

Är du vår nästa Sourcian?

Kika in på vår Karriärsida och skicka in ditt CV till oss.