PROJEKTINKÖPARE

Hur är det att arbeta i rollen som projektinköpare? Vi delar några exempel från verkligheten

Våra inköpskonsulter berättar:

I ROLLEN SOM PROJEKTINKÖPARE

INKÖPSERFARENHET: > 20 ÅR

Projektinköpare som nominerar de mest kostnadseffektiva leverantörerna

Bransch: Fordonsindustrin

Som projektinköpare sourcar jag nya artiklar och är länken mellan konstruktörerna och leverantörerna. Min commodity är det största segmentet och utmaningen är att få hem alla artiklar i tidspressade fordonsprojekt. Jag har också drivit arbetet med att införa en ny leverantör, ett nära samarbete med kvalitetsansvariga.

Vad är roligast i rollen som inköpskonsult?

Omväxlingen är det jag uppskattar mest. Att vara inköpskonsult ger mig möjlighet att lära känna många branscher och fler företag än jag annars skulle ha kunnat göra.

Vilka värden bidrar du med i din inköpsroll?

Jag bidrar med att nominera de mest kostnadseffektiva leverantörerna. De skenande råvarupriserna har varit ett stort problem det senaste året. Då mitt segment har oerhört många artiklar, uppstår många konstruktionsfrågor där jag driver på för att reda ut dem och få snabba svar. Som konsult kan jag vara mer flexibel i min inköpsroll och vid behov även hjälpa till med akuta eller eftersatta arbetsuppgifter. Med erfarenhet av problemlösning i andra företag kan jag ge förslag och idéer.

Det bästa med att vara inköpskonsult hos Sourcian?

Sourcian Partner fokuserar på just mina kompetensområden – inköp och logistik – och jobbar aktivt med att finna nya uppdrag. Jag upplever att Sourcian följer vad som händer i omvärlden och förmedlar det bl.a. via intressanta seminarier. Jag träffar Sourcian-kollegor regelbundet vid olika trevliga aktiviteter. Vi har en gemenskap och en vi-känsla.