INTERIM INKÖPSCHEF

Hur är det att arbeta i rollen som interim inköpschef? Vi delar några exempel från verkligheten

Våra inköpskonsulter berättar:

I ROLLEN SOM INTERIM INKÖPSCHEF

INKÖPSERFARENHET: > 20 ÅR

Senior interim inköpschef som kan leda & utveckla inköpsfunktionen

Bransch: Retail

I min roll som interim inköpschef tog jag ett samlat grepp om inköpsavdelningen, både personalfrågor samt inköp och leveransfrågor. I uppdraget var jag även delaktig i rekryteringen av den permanenta inköpschefen för att kvalitetssäkra kompetensen.

Vad är roligast i rollen som inköpskonsult?

Känna att man får bidra med kunskap och erfarenhet i olika bolag och branscher. Som konsult är man mer flexibel och kan lättare fokusera på att leverera på sina uppdrag som oftast är tydliga och begränsade i tid.

Vilka värden bidrar du med i din inköpsroll?

Det främsta värdet jag bidrar med är min långa erfarenhet och kunskap från inköp i olika bolag och branscher och kan därigenom förmåga att förstå och prioritera rätt i verksamheten. I rollen som inköpare får man vara med och bidra till lönsamma produkter ur ett totalperspektiv, med en balans mellan tid, kvalitet och leverans. Det är också värdefullt för många bolag att ta en konsult som kommer igång snabbt och kan leverera direkt.

Det bästa med att vara inköpskonsult hos Sourcian?

Härliga kollegor, bra driv. Högt i tak. Det känns också som att det är ett konsultföretag som brinner för sin personal och inköpsfrågor. Dom vill lyfta statusen på inköp som tidigare varit oprioriterat/reaktivt och alla i personalen har möjlighet att bidra.

INKÖPSERFARENHET: > 20 ÅR

Senior interim inköpschef som optimerar inköpsorganisationer

Bransch: Facility services

Jag ledde ett inköpsteam om 7 personer där 4 av dessa var kategorichefer, en var inköpsanalytiker och två var juniora inköpare. Eftersom uppdraget sträckte sig över en längre tid arbetade vi även med årlig strategisk planering och kategoriplaner för kategoricheferna.

Vad är roligast i rollen som inköpskonsult?

Utan tvekan flexibiliteten av att få se olika inköpsorganisationer i olika faser och i olika branscher och att kunna tillföra ny energi och ny kunskap till dessa. Jag lär mig samtidigt massor för varje uppdrag jag är på.

Vilka värden bidrar du med i din inköpsroll?

Mina tidigare erfarenheter från liknande branscher gör att jag snabbt kan sätta mig in i verksamhetens problem och inköpsbehov, men jag bidrar även med generell inköpskompetens, exempelvis hur man kan sourca smartare och smidigare, hur processer och governance-strukturer bör se ut i en fungerande inköpsorganisation. men även lärdomar kring hur övriga verksamheten kan hanteras för att få bättre compliance och samarbete.

 

Det bästa med att vara inköpskonsult hos Sourcian?

Sourcian Partner är ett expansivt och framåtriktat företag som alltid har såväl kunden som sina anställda i fokus. Vi har en fin laganda och vi stöttar och hjälper alltid varandra med lösningsförslag när vi ställs inför utmaningar i våra uppdrag.