Hemmakontorstips

Hemmakontorstips

 

 

Tiden går och restriktionerna består. Covid19 börjar nu bli del av vår vardag och det verkar som att hemarbetet är här för att stanna, åtminstone ett tag framöver. Här kommer några tips på vad som kan underlätta på hemmakontoret.

 

Strukturera

Vid hemmajobb kan det vara mycket som lockar och drar i uppmärksamheten. Ett stökigt vardagsrum, en tvätt som väntar på att läggas i, en valp som drar dig i byxbenet. För att inte distraheras för mycket av vardagen runtomkring, se till att strukturera upp din arbetsdag. Ju mer välplanerad din dag är desto mindre är risken att du fastnar i tvättstugan scrollandes på mobilen.

Var social

Även om du sitter hemma, ta chansen och var social. Boka in en digital fika med en kollega eller ta en långpromenad på lunchen och ring en vän. Alla saknar inte det sociala livet men om du är en av dem som gör det, hitta dina egna sätt att socialisera.

Ät lunch

Samma arbetsrättsliga lagar gäller oavsett om du jobbar hemifrån eller på kontoret. Raster skall tas och lunch skall ätas. Glöm inte planera din dag utefter de vanliga rutinerna på kontoret, ta dina raster och ät inte lunchen framför datorn vid skrivbordet. Glöm inte: Att göra ett bra jobb innebär också att ta hand om dig, så att du håller i längden. Det kommer både din arbetsgivare och dina kollegor att tacka dig för och inte minst du själv.

Ta en promenad

Om du har ett kontorsjobb med många timmars sittande så är det a och o att låta kroppen sträcka ut och röra på sig då och då under dagen (oavsett om du sitter hemma eller på kontoret). Så ut och promenera en sväng, gärna både på morgonen och eftermiddagen.

Njut av ditt eget kaffe

Behöver vi säga mer? På hemmakontoret slipper du maskinkaffet och kan avnjuta just den typen av kaffe du gillar mest. Ta tillfället i akt och prova något nytt? Kanske en pumpalattesirap att smaksätta med nu under höstmånaderna.

Gå hem

När man jobbar hemma finns inga tydliga gränser mellan kontorstid och fritid. Se till att hålla arbetstiderna och stänga igen datorn, kanske även plocka undan den när klockan slår slut för dagen. Ett tips är att starta och avsluta arbetsdagen med en speciell ritual, kanske en promenad eller ett stretchpass, för att kroppen och hjärnan skall ta hinten och växla om.