Att skriva CV

Att skriva CV

Drömmer du om en ny karriär inom inköp eller funderar på att söka arbete inom något annat område? Oavsett om du ligger i startgroparna för att söka nytt jobb eller inte så är det alltid positivt att hålla ditt CV och personliga brev uppdaterat. Man vet aldrig när en ny chans dyker upp och att ständigt arbeta med presentationen av sina meriter för också med sig en god insyn kring vilka kompetenser du har och använder dig av dagligen. 

Men hur gör man då för att skriva en vinnande presentation av sig själv?
Vad är nycklarna till ett lyckat CV? 

 Skillnad på CV och personligt brev

Det första man bör komma ihåg är skillnaden på CV och Personligt Brev.  

Ett CV är rätt och slätt en meritförteckning, en (förhoppningsvis) välstrukturerad lista över de meriter som är relevanta för den tjänsten som du väljer att söka, medan ett personligt brev fokuserar mer på dig som person och framförallt: Hur dina meriter och kompetenser samverkar för att skapa mervärde och göra dig till en attraktiv kandidat. 

Så, låt oss börja med att dyka djupare ner i vad som kännetecknar ett bra CV. 

Tips hur du lyckas med ditt CV

Struktur 

Ett CV skall vara lätt att läsa och inte innehålla onödig information. Det underlättar för rekryteraren att utläsa om du har rätt profil för den aktuella tjänsten. Ditt CV går att strukturera på flera olika sätt, men några generella tips går att skönja när man frågar rekryterare och företag vad de önskar. Det är viktigt att ditt CV är tydligt, luftigt, enkelt att läsa och består av max två a4 sidor. Har du mycket mer att säga? Då har du troligen gått för långt tillbaka i tiden, eller så har du för långa beskrivningar (undantaget är om du har en mycket lång arbetslivserfarenhet med många olika uppdrag). 

Professionell mailadress 

En mailadress skall bestå av ditt förnamn, efternamn @ valfri mailleverantör. Om mailadressen är upptagen, undvik att lägga till siffror eller understreck, hitta istället en annan mailleverantör. Många rekryterare drar sig för att låta någon med mailadressen: lilla_lisen91@yahoo.com gå vidare i processen. Visa att du vet vad som ser proffsigt ut. Ett annat skäl att använda sig av för- och efternamn i mailadressen är för att du inte riskerar att komma bort ifall något händer med ditt dokument. Det kan vara svårt att koppla en specifik mail till ett specifikt CV om inte namnet finns med. 

Omvänd kronologisk ordning 

Senaste jobbet först. Börja inte med ditt första sommarjobb eller ditt gymnasieprogram, arbeta från nutid och bakåt. 

Håll det kort 

Sammanfatta dina tjänster med så korta beskrivningar som möjligt. Skriv en summering av din professionella erfarenhet, din kunskap samt utbildningVilka delkurser innehöll ditt program? Vilka arbetsuppgifter har du i din tjänst som administratör? Skriv enkla och tydliga listor utan att gå in på detaljer. 

Skräddarsy 

Visa tydligt för arbetsgivaren att du söker just den tjänsten de har utlyst. Även om du söker tiotals andra tjänster så vill ingen arbetsgivare känna sig som en i mängden.  Kanske har du vissa specialkunskaper som kan lyftas fram som har betydelse för tjänsten du söker, lyft fram dem. Kom ihåg att rekryteraren endast vet det du berättar.  

 

 

Referenser
När det gäller referenser, behövs de inte uppges förrän du varit på intervju och blivit tillfrågad. Kom ihåg att förvarna dina referenser. Ge dem information, tala om för dem innan att de kommer bli uppringda och av vem, så de är förberedda. 

Korrektur 

När du är klar, korrekturläs, gärna två gånger för att undvika stav- och slarvfel. Sådana fel ger ett oseriöst intryck för den som läser. Det är också bra att korrekturläsa för att undvika upprepningar. Glöm inte att även se över eventuella fakta som du har med, att namn och titlar stämmerOm du känner dig osäker, be någon att läsa igenom ditt CV! Två par ögon är bättre än ett. 

Format 

Skicka in CV och personligt brev i PDF-form om ingenting annat anges. 

 

Ovan kan du se ett exempel på ett enkelt med väl strukturerat CV.
Nästa gång pratar vi personligt brev!
 

_______________________________________________

Nyfiken på en karriär inom inköp? Välkommen att connecta med oss på vår Karriärsida
Det går också bra att kontakta oss direkt via telefon eller e-post. Du hittar kontaktvägar här